Usvojen novi Pravilnik o organizaciji UIOBiH

Bez autora
Mar 24 2013

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) je nakon osam godina dobila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji. Novi Pravilnik će ovoj instituciji u narednom periodu omogućiti efikasniji rad, a sve u cilju pružanja kvalitetnijih usluga poreskim obveznicima i bolje naplate prihoda od indirektnih poreza. Kako je stari pravilnik o unutrašnjoj organizaciji UIO rađen u toku 2004. godine, u međuvremenu su uočeni brojni nedostaci, te se ukazala potreba da se uspostave nove organizacione jedinice poput odsjeka za evropske integracije, odsjeka za zaštitu intelektualnog vlasništva, posebne jedinice za analizu i upravljanje rizikom, a također Upravi su u međuvremenu date i neke druge obaveze i nadležnosti, poput održavanja svih graničnih prelaza, te izmjene kategorizacije graničnog prijelaza Bijača, koji od 1. jula 2013. postaje jedan od tzv. BIP-ova.

Usvojen novi Pravilnik o organizaciji UIOBiHUprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) je nakon osam godina dobila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji.

Novi Pravilnik će ovoj instituciji u narednom periodu omogućiti efikasniji rad, a sve u cilju pružanja kvalitetnijih usluga poreskim obveznicima i bolje naplate prihoda od indirektnih poreza.

Kako je stari pravilnik o unutrašnjoj organizaciji UIO rađen u toku 2004. godine, u međuvremenu su uočeni brojni nedostaci, te se ukazala potreba da se uspostave nove organizacione jedinice poput odsjeka za evropske integracije, odsjeka za zaštitu intelektualnog vlasništva, posebne jedinice za analizu i upravljanje rizikom, a također Upravi su u međuvremenu date i neke druge obaveze i nadležnosti, poput održavanja svih graničnih prelaza, te izmjene kategorizacije graničnog prijelaza Bijača, koji od 1. jula 2013. postaje jedan od tzv. BIP-ova.

Dolaskom na čelo UIO, novi direktor d Miro Džakula sa svojim saradnicima pripremio je prijedlog novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO, koji je na zadnjoj sjednici usvojio Upravni odbor UIO.

Usvajanjem novog Pravilnika o organizaciji UIO uklonjen je i nedostatak koji je bio osnovni razlog da Uprava dobije mišljenje s rezervom od Kancelarije za reviziju institucija BiH za poslovanje u 2011.

Prema novom Pravilnika u UIO je sistematizovano 2.690 radnih mjesta za državne službenike i zaposlenike.

Rukovodstvo UIO i svi zaposleni izražavaju zadovoljstvo što je Upravni odbor prepoznao potrebu i nastojanja Uprave da uspostavom nove organizacione strukture postane bolja, efikasnija i modernija poreska administracija, saopćeno je iz Odjeljenja za komunikacije UIOBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik